MsZ schválilo výšku dotácií pre jednotlivé organizácie na území mesta

24.06.2010 Snina

Snina 24. júna (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) sa dnes dohodli na výške dotácií, ktoré v priebehu tohto roka dostanú jednotlivé organizácie na území Sniny z rozpočtu mesta.
Na základe prijatého uznesenia sa bude zároveň miestna samospráva v blízkej budúcnosti uchádzať o prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ) za účelom realizácie ďalšieho investičného zámeru. Dnešné rozhodnutie poslaneckého zboru prinesie aj zmeny pri odpredaji mestských pozemkov, využitie eurodotácie na realizáciu protipovodňových opatrení v blízkosti vodných tokov MsZ neschválilo.
O prerozdelení dotácií v hodnote 45.000 eur pre umelecké súbory, občianske združenie, charitatívne a cirkevné organizácie rozhodovali poslanci tým spôsobom, že každý z nich mohol prisúdiť 2500 eur pre vybrané subjekty na území mesta podľa vlastného uváženia.
MsZ dnes ucelený materiál vytvorený z jednotlivých poslaneckých návrhov schválilo, pričom najviac finančných prostriedkov v hodnote 41.250 eur pôjde občianskym združeniam, ako aj cirkevným a charitatívnym organizáciám. Umelecké súbory dostanú 3650 eur a schválené uznesenie ráta aj s dofinancovaním Slovenskej asociácie športu na školách - Okresnej rady Snina v hodnote 100 eur. Na základe návrhu primátora mesta sa zároveň ďalším subjektom rozdelia finančné prostriedky v hodnote 4050 eur.
MsZ dnes schválilo aj doplnok k všeobecne záväznému nariadeniu o prevode vlastníctva mestského hnuteľného a nehnuteľného majetku, pričom sa stanovila cena za meter štvorcový pri priamom odpredaji pozemkov v jednotlivých mestských zónach.
V centre mesta by sa mali menšie pozemky predávať po 20 eur, v ostatných lokalitách za 15, 10 a 8 eur za meter štvorcový. \"Ide o malé plochy, povedzme do 50 metrov štvorcových, ktoré by sa nemali v budúcnosti predať pod úroveň týchto cien, \" povedal pre TASR poslanec Ján Čop (KDH). Poslankyňa Iveta Bžánová (nezávislá) si myslí, že o odpredaji by sa malo rozhodovať nie na základe stanovených cenových paušálov, ale v nadväznosti na vyhotovené znalecké posudky k nehnuteľnostiam. \"Tie najlepšie vygenerujú cenu majetku, aká je najvýhodnejšia. Pozemky sú rôznej bonity, na niektorých sú umiestnené inžinierske siete. Každý prípad by sa mal riešiť podľa mňa individuálne a nie en bloc, \" poznamenala.
V rámci zverejnenej výzvy Ministerstva hospodárstva SR dnes poslanci odsúhlasili, aby sa mesto uchádzalo o získanie nenávratného finančného príspevku na realizáciu projektu rekonštrukcie siete verejného osvetlenia. Ak by bola samospráva v projektovom zámere v hodnote oprávnených nákladov na úrovni 263.000 eur úspešná, spolufinancovala by ho sumou 13.000 eur.
Na záver rokovania dnes MsZ neschválilo, aby sa mesto uchádzalo o prostriedky z fondov EÚ za účelom realizácie protipovodňových opatrení na území mesta. Stavebným prácam by malo v budúcnosti predchádzať uzatvorenie dlhodobého nájomného vzťahu so správcom vodných tokov a viacerými vlastníkmi nehnuteľností. \"Týmito aktivitami by sa mal zaoberať prioritne Slovenský vodohospodársky podnik. Z našej strany je dôležitá pravidelná starostlivosť o priekopy, kanalizačné priepusty a rigoly. Ako sa ukázalo počas intenzívnych dažďov, problémy nastali iba tam, kde neboli vyčistené, \" konštatoval na margo neprijatého uznesenia poslanec Čop.
 

Vyberte región